Lacul terifiant care transformă instantaneu orice ființă vie în piatră. Cum e posibil așa ceva FOTO

de: Cătălina Burghelea
22 03. 2023

Știai că există un lac care transformă instantaneu animalele în stană de piatră? Deși poate părea un scenariu desprins din filmele de groază, porțiunea de apă se află în Africa, în nordul Tanzaniei și la granița cu Kenya.

Lacul care transformă instantaneu animalele și păsările în stană de piatră

Zona terifiantă este cunoscută sub numele de Lacul Natron, situat în nordul Tanzaniei, la granița cu statul Kenya. Lacul este, de fapt, locul ideal pentru reproducerea speciei de flamingo mic, aflată pe cale de dispariție. Însă, pentru orice altă pasăre care intră în contact cu el, devine iadul pur, scrie Ladbible.

În timp ce animalele își privesc reflexia în apă, se întâmplă ceva cu adevărat surprinzător. Odată ce o pasăre intră în Lacul Natron, aceasta se transformă instantaneu în piatră. Cum este posibil așa ceva? Ei bine, fenomentul este cauzat de sare și PH-ul alcalin ridicat din apă.

Care este explicația

Atunci când bietele păsări ating apa, apare calcifierea, adică acumularea de săruri de calciu în țesuturile corpului. Orice animal moare instantaneu, dar rămâne calcifiat, de la păr până la unghiile de la picioare.

Lacul din estul Africii este de un roșu aprins datorită cantității de bacterii prezente, determinând ca temperatura să fie extrem de ridicată. În ciuda acestor pericole, Natron rămâne o destinație turistică populară.

Cele mai toxice lacuri din Africa sunt un paradis pentru flamingo

Cele mai periculoase lacuri din lume găzduiesc una dintre cele mai cunoscute păsări: flamingo. Această specie a evoluat pentru a trăi în condiții extreme, cum ar fi „lacurile de sodă caustică”, lagunele hipersaline sau salinele de mare altitudine.

Citește și Iancu lui Dida, românul care a trăit 140 de ani. Povestea ciudată a bărbatului din grotă, supravegheat de Securitate și îndrăgit de localnici

O specie de flamingo pitic a dus această relație la limită, pentru că trăiește în lacurile super-alcaline din toată Valea Marelui Rift a Africii, care găzduiesc flori imense de alge microscopice albastre-verzi (numite cianobacterii). Aceste plante otrăvitoare produc substanțe chimice care, la majoritatea animalelor, pot deteriora celulele, sistemul nervos și ficatul. Cu toate acestea, păsările roz pot consuma cantități enorme fără efecte negative.